De meeste mensen dragen hun trouwring aan de linkerhand. Hoewel, sommige Europese vrouwen dragen de ring aan hun rechterhand. Sommige Scandinavische vrouwen dragen drie ringen, een ieder voor:

  • Verloving;
  • Huwelijk;
  • Moederschap.

Maar waarom de derde vinger aan de linkerkant?

Er zijn vele theorieën waarom speciaal deze vinger de huwelijkstrouw kwam te symboliseren. De oude Romeinen en Egyptenaren geloofden dat er een ader genaamd vena amoris in het Latijn – direct van die vinger naar het hart liep.

In het Engeland van de middeleeuwen liet een bruidegom de ring gedeeltelijk over de duim van zijn bruid, dan over de wijsvinger en de middelvinger, terwijl hij de woorden “in de naam van de Zoon, de Vader en de Heilige Geest” als hij iedere vinger passeerde. Daarna deed hij de ring aan de volgende vinger – de derde vinger van de linkerhand. Deze gewoonte is uiteindelijk formeel geworden in de 16e eeuw toen de zoon van Henry de Achtste het boek schreef met de naam “The Book of Common Prayer”, die de moderne Engelse protestantse huwelijksbelofte beschrijft en aangeeft aan welke vinger de huwelijksring gedragen wordt.

 Dragen mannen trouwringen?

De gewoonte dat mannen trouwringen dragen is relatief nieuw. Tot aan het midden van de twintigste eeuw waren het meestal alleen de vrouwen die huwelijksringen droegen, misschien een overblijfsel van de tijd dat vrouwen gezien werden als bezit, of misschien een onschuldig gebruik zoals vrouwen verlovingsringen dragen en mannen niet. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en vele jonge mannen langdurig gescheiden werden van hun echtgenoten, begonnen mannen ook trouwringen te dragen als symbol van hun huwelijk en als een herinnering aan hun vrouwen.

Het was pure romantiek, een uitdrukking van liefde en genegenheid die gelukkig tot op heden is gebleven.